Kalknagel

Kalknagels is een veel voorkomend probleem. Maar wat is het nou eigenlijk precies? En hoe ontstaat zoiets?

Wat is het?
Ongeveer 10 tot 15% van de volwassenen heeft wel eens last van een kalknagel
. Een andere benaming voor een kalknagel is schimmelnagel. Dit wordt zo genoemd omdat het ontstaat door een schimmelinfectie. Meestal bevind deze schimmelinfectie zich op de teennagels, maar in sommige gevallen ook op de vingernagels. Het is logisch dat een kalknagel bij de voet vaker optreed doordat voeten eerder in contact komen met schimmels. Alle mensen hebben schimmels, deze bevinden zich tussen de nagelranden en op de huid. Dit zorgt echter in de meeste gevallen niet zoveel voor. Pas zodra de schimmel door de nagel of de huid binnen komt bestaat er een kans om een infectie op te lopen.
De benaming van deze schimmelinfectie, kalknagel, is eigenlijk niet echt een geschikte benaming. Het heeft namelijk helemaal niets met kalk te maken.

Ontstaan                                                                                                                
Veel mensen denken dat een kalknagel ontstaat door slechte hygiĆ«ne. Dit klopt niet, in tegendeel juist. Kalknagels  worden vaak opgelopen in vochtige omgevingen. Hierbij kun je denken aan een gemeenschappelijke douch en/of zwembad. Veel mensen lopen hier met hun blote voeten en later loop jij er weer overheen. Zo kom je dus in contact met een bepaald type schimmel van iemand anders.  

Komt het vaak voor?
De kans om een kalknagel op te lopen is net zo groot voor de vrouw als voor de man. De kans om een kalknagel op te lopen verschilt echter wel tussen volwassenen en kinderen. Slechts 2,6% van kinderen onder de 18 jaar heeft wel eens last van een kalknagel. Daar in tegen heeft ruim 90% van de ouderen wel eens last van een kalknagel. Dit is een aanzienlijk verschil en houdt dus in dat volwassenen ongeveer 30 keer meer de kans hebben om een schimmelnagel op te lopen.

Wat gebeurt er?
Zodra iemand een schimmelinfectie oploopt, gaat deze zich bevinden onder de nagel. Na verloop van tijd zal deze zich gaan uitbreiden. Je kunt een kalknagel herkennen doordat de teennagel zich gaat splijten, dikker wordt en gaat vervormen. Een van de bekendste symptomen van een kalknagel is dat deze van kleur veranderd. De nagel veranderd in de eerste fase van wit naar geel. En vervolgens zal hij gaan verkleuren van geel naar bruin. Een ander kenmerk van de kalknagel is dat er bobbels, ribbels of striemen kunnen ontstaan op de nagel.


Net zoals bij andere voetschimmels is het zo dat wanneer je geen actie onderneemt er gevolgen aan vast zitten. Een voorbeeld hier van is dat in het ergste geval de nagel los kan gaan laten.    

Maak jouw eigen website met JouwWeb